Aktualności

21 września 2016 22:33 | Aktualności

Alergeny

INFORMACJA   DLA RODZICÓW

 

14 ALERGENÓW   WYMAGAJĄCYCH   UWZGLĘDNIENIA W  JADŁOSPISIE 

 

Substancje  lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji

(wg. załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE

 nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r)

 

 1. Produkty zbożowe zawierające gluten

 2. Skorupiaki i produkty pochodne

 3. Jaja i produkty pochodne

 4. Ryby i produkty pochodne

 5. Orzeszki ziemne ( arachidowe) i produkty pochodne

 6. Soja i produkty pochodne

 7. Mleko i jego przetwory

 8. Orzechy i produkty pochodne

 9. Seler i produkty pochodne

10. Gorczyca i produkty pochodne

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg i 10 mg/l

13. Lubiny i produkty pochodne

14. Mięczaki i produkty pochodne

 

W jadłospisie  zawieszonym  na gazetce  potrawy i produkty zawierające alergeny są podkreślone a w nawiasach wypisane alergeny

Przeczytano: 125 razy. Wydrukuj|Poleć znajomemu|Do góry